//
du leser...
Uncategorized

Bokutgivelse om kirkens nye dilemma! Paneldebatt med Dnk-biskop ‘korona-utsatt’!

Bokutgivelse om kirkens nye dilemma! Paneldebatt med Dnk-biskop ‘korona-utsatt’!

Når en historisk-kritisk lesning stadig ‹avkler› bibelteksten (og med det fort dens ‘guddommelige inspirasjon’), kan Bibelen fortsatt ha bæreevne som hellig skrift? Er Bibelen gitt av Gud? På hvilken måte skal den egentlig leses? Som en tekstlig autoritet for sannheten i teologi og etikk – eller på linje med andre inspirerende og samfunnsdannende historiske tekster? Må synet på Bibelen som Guds ord revurderes?

Raymond Lillevik, teolog og ph.d., mener å kunne forene bibelforskningen og kirkens forkynnelse som i dag får et mer og mer anstrengt forhold. Han spør: Kan tanken om at Gud fornedrer seg også i skriften, både i dens tilblivelse og fremtoning, være sann? Hvilke føringer kan det få for bibelforskningen – om den fortsatt vil bli tatt på alvor i kirkelige kretser?

«Ditt ord er sannhet»I tradisjonell kristendom har «ditt ord» vært knyttet til Bibelen: «Samme natt Jesus ble arrestert, ba han ifølge Johannesevangeliet Gud passe på disiplene med disse ordene: «Hellige dem i sannheten, ditt ord er sannhet.» Derfor har det for mange prester og pastorer vært vanlig å starte sin søndagspreken med bønnen: «Hellige Gud, hellige oss i sannheten. Ditt ord er sannhet.» Ordene er altså blitt knyttet til lesingen av bibeltekster og forkynnelsen.

Det er med utgangspunkt i henologi (helhetssyn), kristologi (Jesu Kristi to naturer: Gud og menneske) og inkarnasjon (at Gud fornedret seg gjennom å bli menneske med de begrensninger dette innebærer) at Raymond Lillevik søker å forene bibelforskning og forkynnelse. Bibelen på slakk line er en fagbok skrevet med populærvitenskapelig penn. Forfatteren har mottatt støtte fra Det faglitterære fond

«Fører en historisk-kritisk lesning av Bibelen til en devaluering av de bibelske skrifter som myndige ord fra Gud til kirken og verden? Dette er en viktig bok om bibelbruk og bibelforståelse i dag, som bringer en ny, helhetlig tenkning til torgs» 
Professor Torleif Elgvin, en av verdens fremste bibelforskere  

*

Paneldebatt utsatt! 
Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug skulle i anledning boklanseringen i Bergen delta i en paneldebatt om temaet sammen med menighetsprest Kjersti Gautestad Norheim, professorene Torleif Elgvin og Kåre Berge samt forfatter Raymond Lillevik. Media var meldt ringside, men debatten har naturlig nok måtte utsettes på ubestemt tid. 

Kontakt 
– gjerne forfatter Raymond Lillevik direkte, på mobil 470 22 104 | e-post: ralil@kvn.no 

For anmeldereksemplar: post@efremforlag.no
Kontaktperson Efrem forlag [efremforlag.no] : Øyvind Lerø, mobil 905 37 800 

Efrem forlag, lite og iherdig, ble etablert i 2008. Medlem av Den norske forleggerforening. Forlagets katalog inneholder både skjønnlitteratur og sakprosa. Ofte utgivelser i en dialog mellom religion, kultur og samfunn, som gjerne belyser menneskets eksistens – iblant dybdene i den klassiske kristne erfaringen. «U Alminnelig – Jon Fosse og mystikken», om forfatterens dype kilder fra 1200-tallet, omgjort til litterær egenart, kan stå som eksempel. 

For bokhandel: Bøkene distribueres av Sentraldistribusjon

efremforlag.no

Om Efremforlag

Forlegger Øyvind Lerø

Diskusjon

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: