//
du leser...
Debatt

Hjemlige småpaver

Pave_Frans_1STOR VAR OVERRASKELSEN da Den katolske kirke kun brukte et drøyt døgn på å velge sin nye pave. Valget falt på argentiner og kardinal Jorge Mario Bergoglio, som tok navnet Frans (forøvrig uten romertall I inntil det kommer en Frans II)

Argentineren er erkebiskop emeritus av Buenos Aires og primas for Argentina og er den første ikkeeuropeer i moderne tid som sitter på Peters stol. Dessuten er han den første jesuitt noensinne som er pave. Så lang, så vel. Svært vel. For er ikke nettopp en pave som søker inn mot kristendommens kjerne, nestekjærligheten, det både Kirken og verden nå trenger?; søke Gud og seg selv i den fattige bror (og søster).

Hets fra uventet kant.

At det raskt ble spadd opp ondsinnede rykter om den nye paven, kom heller ikke overraskende. Det samme skjedde jo med pave Benedikt XVI, dengang at han hadde vært hitlerjugend. Men overraskelsen var at beskyldningene kom fra uventet kant.

Allerede samme kveld la Ann Kristin Zjip Nilsen, kommunikasjonsansvarlig i Areopagos, ut et innlegg med tittelen «Har den nye paven ei mørk diktatur-fortid?»Verdidebatt.no (avisen Vårt Land). Her lar hun alle beskyldninger fra de siste 30 år stå ukritisk alene, under dekke av at det er viktig å få alle skjeletter ut av skapet. Her snakker vi om Argentinas Auschwitz, barnerøving og medvirkning til bortføring av brysomme prester etc. Svært tunge, makabre beskyldninger.

Og Verdidebatt valgte å kjøre det som toppsak! Og slik gikk dagen i avisene verden rundt …

Vendepunkt

Et vennpunkt for undertegnede ble Dagsnytt 18 med blant annet Erling Borgen i studio. Han var ikke villig til å gå i dette toget. Kun villig til å referere at noen mente paven (i diktaturtiden i Argentina) hadde vært for lavmælt. Så, dette var interessant … Borgen er frittalende og går ikke av veien for å tale enhver autoritet midt i mot. Og han kjenner Latin-Amerika.

Senere dukket det så via en italiensk facebook-venn opp en link som viste seg å være en støtte til paven fra en av Argentinas viktigste aksjonister, fredsprisvinner Adolfo Perez Esquivel. Han sier:

«Papa Bergoglio sto ikke i ledetog med militærdiktaturet i Argentina»
http://www.today.it/rassegna/papa-bergoglio-dittatura-argentina.html

I et intervju med BBC forsvarer han den nye paven og sin landsmann: «Det fantes biskoper medskyldige i diktaturet, men ikke Bergoglio,» sier Nobels fredsprisvinneren.

«Bergoglio er anklaget for å ikke ha gjort det som var nødvendig for å frigjøre to prester da han var leder for jesuittene i Argentina, men jeg har førstehåndskunnskap om at mange biskoper bad militærjuntaen om å befri prester, men at dette ofte ikke ble etterkommet.»

Menneskerettighetsaktivist Perez Esquivel var en av de viktigste figurene i kampen mot diktaturet i Argentina og var selv et selv et offer for militærjuntaen i syttiårene.

Det er hårreisende at en avis som Vårt Land hiver seg på sjikanen. I skrivende stund seg jeg journalist Holbek surre rundt på vl.no med ny svada under overskriften «Anklager paven for unnfallenhet under ‘Den skitne krigen.’ Kilde? Kritikerne …

En nyvalgt pave skaper festdag for over én milliard katolikker. Også for de forholdsvis få norske katolikkene. Da er det godt å kunne lytte til Esquel heller enn oppblåste småpaver her hjemme.

SISTE (fredag 15. mars kl 17):
Katolsk.no melder at en av de to prestene man beskylder pave Frans for å ha sviktet, Franz Jalics SJ, gir ham sin fulle støtte i en erklæring.

Link til BBC (spansk) http://www.bbc.co.uk/mundo/ultimas_noticias/2013/03/130314_ultnot_perez_esquivel_papa.shtml

Om Efremforlag

Forlegger Øyvind Lerø

Diskusjon

Tilbakesporinger (Trackbacks/Pingbacks)

  1. Tilbaketråkk: Paven og juntaen | Sr. Anne Bentes blogg - 15/03/2013

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: