//
du leser...
Skrivetips

Fem triks til en god fortelling

Fra Maja Mill sin dagbok i Maja Mill og drage-egget. 

Av barnebokforfatter Bjørn Olav Hammerstad

Høsten er her og mange elever får i oppgave å skrive en stil eller en novelle. Temaet kan være alt fra «min sommerferie» til «forelskelse». Mange elever har gode og morsomme idéer. Men hvordan skaper man en strålende idé om til en god fortelling? Til alle fortvilte foreldre som bekymringsfult henger over skulderen til sine lovende, og til alle utålmodige elever med skrivesperre. Her kommer fem triks som vil få enhver norsklærer til å dåne av beundring.

Person: Enhver god fortelling må handle om en person. Den behøver ikke å være et menneske, men den må ha en personlighet. I tv-serien om Elias er det en redningsbåt som er hovedpersonen, i filmene om Shrek er det et troll. Men ofte er det et menneske som du og jeg. I min egen bokserie om Maja Mill er det en morsom jente på 11 år. Det viktige er at hovedpersonen har følelser som glede og sinne, og at den vil noe. Og det leder oss til steg nummer to.

Oppdrag: Hovedpersonen må ha et oppdrag, noe han eller hun ønsker seg veldig sterkt.

Det kan være å ønske seg en venn, vinne en konkurranse, finne noe som er borte eller å oppklare et mysterium.

Problemer: Uansett hva som er målet, må det ikke være lett å oppnå det. Hvis hovedpersonen oppnår målet sitt uten smerte og motgang blir fortellingen fort kjedelig. Derfor må man legge problemer i veien for hovedpersonen. Lange fortellinger har mange problemer, korte har få. Men du må altså ha minst et problem.

Umulighet: Problemet som hovedpersonen støter på må være så vanskelig at leseren blir lurt. Ja, du leste riktig. Målet for enhver forfatter er å lure leseren sin. Vi skal tro at det ikke kan være mulig for hovedpersonen å klare det. Nesten som spenningen i et vel utført trylletriks.

Overraskelse: Personen klarer det likevel, men på en overraskende måte. I det øyeblikket leseren nesten har gitt opp håpet på at hovedpersonen skal klare oppdraget sitt, kommer løsningen. Her gjelder det å vri hjernen litt. Kan du komme på en original løsning? Hvis ikke er det helt ok. Leseren vil være takknemlig over at slutten ble lykkelig.

I eventyrene med Per, Pål og Espen Askeladd fungerer historiene nettopp på denne måten. Brødrene ønsker seg alle noe veldig sterkt, som oftest prinsessen og halve kongeriket. Per og Pål mislykkes i forsøket og illustrerer hvor vanskelig det er å fullføre oppdraget. Espen møter selv problemer og fristelser, og utfordringene blir så store at vi nesten ikke tror at han klarer å overvinne dem. På en overraskende måte, gjennom god moral og smarthet, lykkes Espen Askeladd tilslutt.

Og slik kunne vi fortsatt med nesten hver eneste god fortelling.

Prøv de fem triksene neste gang du skal skrive en novelle eller hjelpe noe til det. Historiene blir originale og morsomme og forskjellige hver eneste gang. Man kan til og med lage en historie sammen rundt middagsbordet eller blant venner. (Glem regelen om å snakke med mat i munnen) Kanskje dere kunne lage en kort film av historien og vise den for noen dere kjenner? Lykke til!

Bjørn Olav Hammerstad (37) er journalist, pappa og forfatter av barnebøkene om Maja Mill: Helt tilfeldigvis meg (2010),  Maja Mill og drage-egget (2011) og Maja Mill – drømmer, venn og tyv (2013) som Forlaget Lengt, et imprint under Efrem forlag, har utgitt.

Reklamer

Om Efremforlag

Forlegger Øyvind Lerø

Diskusjon

2 kommentarer om “Fem triks til en god fortelling

 1. Hei! Jeg syns du skriver bra og lurer på om det er greit at jeg bruker dette i undervisning?

  Hilsen lærer i 6.klasse

  Skrevet av Lærer | 05/03/2014, 08:45
  • Det kan du gjerne.
   For ordens skyld: vurdere ved ev. distribusjon av teksten i trykt form, sosiale medier etc, når kildehenvisning er naturlig.

   Skrevet av Efremforlag | 05/03/2014, 09:48

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Kategorier

Reklamer
%d bloggere like this: